MAKSZ kreatív

M-LISTA


Újra közös listát ad ki a MAKSZ és a Kreatív

Az M listát jegyző MAKSZ (Magyarországi Kommunikációs Ügynökségek Szövetsége) és az Apex listát jegyző Kreatív Magazin többkörös tárgyalásokat követően megállapodtak, hogy 2023-tól újra közös ügynökségi rangsort adnak ki. A cél az volt, hogy ne legyen azonos listákat tartalmazó két listarendszer a piacon, két külön díjátadóval, hanem egy, szakmailag elfogadott és alátámasztott rangsor készüljön. Az M lista és az Apex lista most eltérő rendszerének harmonizálása elkezdődött, első lépésként az M Lista TOP15 ügynökségi listája újult meg.


A megújult ügynökségi toplistából, amit a MAKSZ és a Kreatív 2023-ban már közösen jegyez, a következő allisták származnak: top 10 ügyfél, top 10 kampány, top 5 médiaügynökség.

Ezek mellett 2023-ban megmarad és a Kreatív által jegyzett APEX lista három szakmai rangsora: az Event, a Design és a PR toplista. (Pontszámolás és részletek az Apex oldalán.) Az Event és Design listákon szerzett pontok egy bónuszrendszer segítségével beleszámítanak a megújult, közös M Lista Top 10 ügyfél listájába, de az ügynökségi, média- és kampányrangsorba nem. Az APEX PR Toplistának megmarad külön a Top 10-es ügyféllistája.

A díjátadó újra közös esemény lesz, ahol átadják a közösen jegyzett M lista, illetve a Kreatív által kiadott Apex rangsorok díjai.

A második lépés ezt követően a két listarendszer teljes összefésülése lesz, a MAKSZ és a Kreatív közötti egyeztetések mentén, további szakmai szövetségek bevonásával.

Megújult az M lista: itt vannak a változások
2023-ban új súlyozással, versenylistával és szabályokkal gazdagodott a magyar ügynökségek rangsora, a MAKSZ és a Kreatív által újra közösen jegyzett, kreatív kiválóságot elismerő M Lista. A lista megújítását a MAKSZ erre létrehozott kreatívigazgatókból álló munkacsoportja végezte, az MMSZ ügyféltagozatával egyeztetve.
A munka célja az volt, hogy egy, 2023-ra leginkább releváns, kortárs, és az iparág változásait jobban követő lista jöjjön létre. Ennek a munkának a végeredménye a felfrissült szabályrendszer, melynek legfontosabb változásait az alábbiakban foglaljuk össze, ezen kívül minden szabály pontosítása, részletei és az új pontszámok a mellékelt prezentációban érhetők el.

A MAKSZ 2021-ben végzett egy iparági kutatást, amiben az ügyfél-, média- és kreatív oldali legfőbb döntéshozókat kérdezte arról, hogy milyen kérdéskörökben érzik szükségesnek fejleszteni az M Listát. A MAKSZ szakmai munkacsoportja pedig az ebből a kutatásból nyert insightok alapján dolgozott.

A MAKSZ M lista megújításáért felelős munkacsoportját mind hazai, mind nemzetközi tulajdonú ügynökségek kreatívigazgatói és vezetői alkották: Galácz Karolina vezetésével Farkas Vilmos, Kenczler Márton, Länger Vera, Marosi Gergő, Nagy László és Szládovics Orsolya, Blaskó Nikolett, MAKSZ-elnök, illetve Varga Gábor, a MAKSZ alelnökének támogatásával.

A javaslatokat a Magyar Marketing Szövetség ügyfél tagozata finomhangolta és validálta.

Az alábbiakban összefoglaljuk az M lista főbb változásait, amik minden, hazai és nemzetközi, kreatív és hatékonysági versenyen nevező ügynökséget és ügyfelet érintenek:

  • A MAKSZ a listán szereplő versenyek számát racionalizálta és 16-ban maximalizálta.
  • A listán szereplő magyar versenyek közül kikerült a Lollipop (de szerepel az Apex Event listáján), és rákerült a Best.net átalakításával létrejött Pixel Perfect Awards. Így a következő magyar versenyek érnek pontszámot a megújult M listában: Arany Penge Kreatív Fesztivál, Hipnózis, Pixel Perfect Awards és Effie Awards Hungary.
  • Általában nagyobb lett a különbség a listában minden verseny esetében a shortlist és a bronz, illetve a többi díj és az arany vagy Grand Prix között, elismerve azt, hogy ezeknek a díjaknak az eléréséhez szintekkel erősebb kreatív teljesítményre van szükség.
  • Általában nagyobb lett a különbség a helyi versenyek és a nemzetközi versenyek között: az utóbbiban elért helyezések a korábbihoz képest nagyobb súllyal szerepelnek a listában.
  • A magyar versenyek súlyozása összefoglalva így változott: az Effie Awards Hungary súlyozása nőtt, a Pixel Perfect Awards pedig a Best.net pontszámait örökölte. A versenyek egymáshoz képesti értéke csak az Effie Awards Hungary esetében változott, ami közelebb került a Hipnózishoz. A leghitelesebb hazai kreatív szintmérő továbbra is a legtöbb pontot érő Arany Penge Kreatív Fesztivál.
  • A külföldi versenyek súlyozásában történt főbb változások: a One Show értéke a D&AD-vel egyenlő lett, nőtt a Eurobest értéke is, míg a Crestáé és az Epicáé valamelyest csökkent, kifejezve ezeknek a versenyeknek a jelenlegi iparági mozgását. A legértékesebb kreatív elismerés a Cannes Lions maradt, sőt, a díjhoz jutás nehézségét kifejezendő, kicsit nagyobb súllyal szerepel a korábbinál.
  • Az új lista szabályozza azt is, hogy mennyit lehet pontra váltani a koprodukciók, illetve a külföldi és magyar kreatívügynökségek együttműködéséből származó díjakból. A lista egyenlő arányban felosztja a nyert pontszámot az adott pályázaton kreditált kreatívügynökségek között, tehát egy adott díjnak nem lehet a 100 százalékát pontra váltani az M listában, csak annak egy arányszámát. Amennyiben egy érintett ügynökség vagy ügyfél jelzi, hogy más volt a feladatmegosztás aránya, az eset külön elbírálás alá esik, aminek része egy nyilatkozat és az alátámasztás is.
  • A frissített M listában új szabályok vonatkoznak arra is, hogy melyik ügynökség és ügyfél kaphatja meg az Év ügynöksége/ ügyfele címet. Mivel az M Lista feladata a hazai szakma rangsorolása, mindkét esetben a feltétel a magyarországi tevékenység, az itthon is futott kampány. Ennek részletei is megtalálhatók a mellékelt prezentációban.
  • A fiatal kreatívok számára létrehozott, “young” versenyeket (mint a Young Lions vagy a Young Glory) a munkacsoport indokoltnak látta megjelentetni az M Listában, mind a tehetségek, mind pedig az őket kinevelő ügynökségek elismerése céljából. Ennek formája egy új allista, amely ügynökségeket listáz: azokat, akiknek műhelyeiből a legjobb eredményeket elért fiatalok kikerültek. Így az M Lista továbbra is a kreatívügynökségeket rangsorolja, és ahogy eddig is, ebből a rangsorból származik a top kampányok, a top médiaügynökségek és a top ügyfelek listája. Ez pedig mostantól kiegészül egy legjobb “young” teljesítményt nyújtó ügynökségek allistájával.


A lista története

A hazai kreatívszakma rangsorát, az M-Listát a MAKSZ 2010-ben a kreatív kiválóság díjazására hozta létre. A rangsor megalkotásával a szakmai szövetség célja a hazai kreatív színvonal emelésén túl a reklámok elfogadottságának, valamint a szakma presztízsének növelése volt. Az M-Lista az elmúlt 12 évben igényt és motivációt teremtett az ügynökségek körében a hazai versenyek mellett a rangos nemzetközi szintű megmérettetésre is. A lista a várakozásoknak megfelelően felpezsdítette a kreatívpiacot és hozzájárult, hogy az elmúlt években egyre nagyobb számban születtek itthon nemzetközileg is elismert, díjazott kampányok, valamint egyre több hazai szakember vehetett részt nemzetközi fesztiválok zsűrijében. Hatására a szövetség égisze alatt elindultak a fiatal, utánpótlás kreatívokat előválogató versenyek a nagy nemzetközi fesztiválok „young” kategóriás megmérettetéseire.

Az M-Lista 12 éve rangsorolja a kreatívszakma ügynökségeit és hirdetőit azok kreatív teljesítménye alapján. A listát 2014-ig széleskörű szakmai egyeztetéseket követően minden évben a MAKSZ adta ki. A rangsor kiadásához 2014-től 2019-ig a Kreatív Magazin társszerkesztőként csatlakozott, megelőzve két lista kiadását egy ilyen kis méretűnek számító piacon. A 2020-as lista 2021-ben a járványhelyzet miatt nem került kiadásra. A szakma egyetértett abban, hogy egy ilyen nehéz időszakban a versenyzéssel szemben az összefogásra kell helyezni a hangsúlyt. 2021-ben a válságot követő évben a Kreatív Magazin az általa szervezett versenyek kiemelésével saját lista kiadása mellett döntött.

A hazai kreatív kiválóságot díjazó M-Lista szerkesztése és kiadása 2021-ben így visszakerült létrehozójához, a MAKSZ-hoz. A szövetség álláspontja szerint a kreatív-kommunikációs iparág ranglistájának szakmai szempontrendszerének, versenyeinek és azok súlyarányának kialakítása a szakma feladata, amelyhez a szövetség folyamatos szakmai párbeszéden keresztül tudja biztosítani a megfelelő platformot és keretrendszert.

A MAKSZ az M-Lista pontszámainak, helyezéseinek nyomon követésére, ellenőrzésére saját weboldalt fejlesztett www.mlista.hu, ahol valamennyi, a fő és az allistákon szereplő ügynökség, minden versenyen elért helyezéséért kapott pontszáma transzparensen visszakövethető. Az oldalon az eredmények mellett az ügynökségek díjat nyert munkáinak nevezései is elérhetőek. Az aktuális 2021-es kreatív rangsor február 7-től tekinthető meg az oldalon.

A MAKSZ széleskörű szakmai egyeztetéseket követően 12 év után az M-Lista megújítását tervezi. A szövetség ennek érdekében a versenyzésben érintett szakmai szereplők bevonásával kérdőíves kutatást végzett, 2022. februárjában pedig a ranglista megújítására iparági kerekasztalra hívja a piac meghatározó szereplőit. Az első megújult M-Lista 2023. év elején jelenik majd meg. A szövetség a kerekasztalt követően az M-Lista kiadásához a tagügynökségek képviselőből és szakma meghatározó szakembereiből felügyelőbizottságot állít fel.A korábbi rangsorokat itt lehet letölteni: